Smoothie - Koktejl plný sacharidů, bílkovin i tuků

SMOOTHIE - KOKTEJL PLNÝ SACHARIDŮ, BÍLKOVIN I TUKŮ

V současné době velmi populární forma zdravé výživy. Základem tohoto slova je anglický výraz "smooth", což v překladu znamená hladký, krémový. Pro představu lze jednoduše říci, že některé smoothies mohou vypadat jako koktejl husté konzistence. Do smoothie můžete přidat v podstatě všechno, co máte rádi. Někdo preferuje spíše zelenější smoothie, někdo zase více barevné. Smoothie není mléčným koktejlem ani lisovanou šťávou. Je nápojem z rozmixovaného ovoce a zeleniny, zpravidla surového. Oblíbené je ve zdravé výživě pro snadnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny a vstřebáváním vitamínů minerálů, vlákniny a antioxidantů.

fit-daysnidane

 

Na začátek něco z historie:

pojem "smoothie" se poprvé objevil v jednom z amerických slovníků z roku 1904 a označovalo příliš uhlazeného člověka. Využití tohoto slova pro uhlazený nápoj se začalo využívat až o celé půlstoletí později. V roce 1960 jistý Stephen Kuhnau žijící v New Orleans měl cukrovku a trpěl různými alergiemi na potraviny. Pro zmírnění svých problémů si začal vyrábět nápoje kombinováním ovoce, zeleniny a jiných zdravých přísad. Po výrazném zlepšení zdravotního stavu se rozhodl svůj nápad představit veřejnosti a v roce 1973 otevřel první obchod v USA. Oblíbenost tohoto zdravého nápoje prudce narůstala a když se v 90. letech minulého století rozšířila mánie po zdravějším způsobu života, kromě fitnesscenter rozšířili nabídku o smoothie i mnohé bary. Z Ameriky si smoothie prorazilo cestu do Evropy a momentálně se těší velké popularitě.

Prakticky každé smoothie můžeme oproti základnímu receptu rozšířit o nějakou další zdraví prospěšnou ingredienci v závislosti na tom, jaké cenné látky navíc chceme do svého těla dostat. Někdy můžeme sáhnout po jedné ingredienci, jindy po více. Podstatné by mělo být hlavně to, abychom to nepřeháněli a nepokazili si chuť a konzistenci daného smoothie. Prostě, aby bylo stále příjemné ho pít. Na trhu jsou dnes stovky různých surovin a doplňků, ze kterých si můžeme vybírat. Některé jsou v zásadě úplně obyčejné a běžně dostupné, jiné naopak velmi exotické.

 

Smoothie jsou oblíbené především kvůli tomu, že se s nimi snadno hubne. Tyto koktejly na hubnutí nejsou při správné kombinaci jen dobré, ale především zdraví prospěšné. A hlavně smoothie recepty na hubnutí dodají vašemu tělu mnoho potřebných látek a vitamínů, které také podpoří vaši imunitu každý den. Pokud chcete koktejly na hubnutí opravdu zkusit, stačí nám k tomu pouze čerstvá zelenina, mixér, voda a asi 10 minut času. Namíchat si doma nápoj plný energie včetně prospěšných látek není náročné na čas. Nebojte se experimentovat. Až na některé výjimky by se zelenina neměla s ovocem míchat. Jablko si nerozumí s množstvím zeleniny, kromě například řepy a mrkve, tu naopak lze kombinovat s mnoha druhy ovoce. Samostatnou kapitolou je meloun, ten botanicky patří pod zeleninu, avšak z hlediska trávení je to takový "vlk samotář" - to znamená, že se nesnese s ničím a nejlepší je konzumovat ho samostatně. Naproti tomu listová zelenina si náramně rozumí jak s ovocem, tak i se zeleninou.

 

Fitday%20chia-mango

 

Hlavním pravidlem pro míchání ovoce je míchat kyselé s kyselým nebo polosladké a naopak - sladké se sladkým či polosladké. Nevhodné je tedy míchat kyselé ovoce se sladkým. Důvodem je, že kyselina z kyselého ovoce zpomaluje trávení cukernatých látek, které pak ve střevech kvasí. Zeleninu není vhodné míchat s plody, jako jsou rajčata a okurky, zkrátka vše, co má v dužině semena. Pokud se vám bude zdát smoothie málo husté, můžete do něj přidat zdravá chia semínka. Díky nim smoothie zahustíte, a navíc k němu přidáte další skvělou ingredienci. Chia semínka totiž při hubnutí pomáhají, hydratují organismus a pomohou nám lépe snášet fyzickou zátěž. 

Pokud se nechcete zdržovat s nakupováním ovoce, zeleniny, jejich čištěním a přípravou, nebo jen  prostě nemáte dost času, vyzkoušejte skvělé smoothie vyrobeny z těch nejkvalitnějších surovin. Jsou plné potřebných bílkovin a obohacené množstvím lyofilizovaného ovoce. Jejich příprava už nemůže být jednodušší. Ve Fit-day shakeru ho máte hotový za dvě minuty.

_______________________

Oblíbené články

Fit-day - produkty ideální pro zdravé stravování

Jak se dále rozvíjela myšlenka Fit-day?   Skončili jsme u toho, jak se Jakub s Jitkou rozhodli změn...

Fit-day - produkty zdravého životního stylu

Kde se vůbec vzala myšlenka Fit-day? Vše začalo před několika lety, kdy do povědomí lidí začaly pr...

Proteinový puding

Co takhle dát si "puding"? Ale ne ledajaký puding...   Fit-day Protein Chocolate Chia Puding Proč...

Zdravá a osvěžující piňakoláda

A je to tady... Párty! Co dát jako úvodní drink? Chtělo by to něco osvěžujícího, velice dobrého a as...

Produkty zdravého stravování

Fit-day produkty jsou tu pro všechny, kteří milují zdravý životní styl a hlavně kvalitní jídlo. F...

Proteinové koláče

Fit-day koláčky (Fit-day Mugcake Chocolate)   Včera jsem měl dlouhý den… Kdo by to neznal; ráno s...

Tropy v zimě

LETNÍ FIT-DAY SMOOTHIE VZPOMÍNKA A je tu zima, listopad... padá listí ze stromů, plískanice, venku ...

Rostlinný protein a sportovci?

Rostlinný protein a sportovci? Je pravdou, že pro sportovce jsou potřebné a jedině správné pouze ži...

Oblíbené produkty kategorie superfood

sachte final superfood chiamango layer JPEG
139 Kč

Novinka 2018. Snídaňová směs ještě s...

sachte final superfood gojipassion layer JPEG
147 Kč

Cestovní balení 90g. Superfood je...

sachte final superfood longlife layer JPEG
169 Kč

Cestovní balení 75g. Superfood je...

sáčky superfood
455 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...

CHIA Layer JPEG
Akce
599 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Goji Layer JPEG
Akce
629 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Longlife Layer JEG
Akce
719 Kč

Ekonomické baleni 500g. Superfood je...

balíček superfood
1 849 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...