Lyofilizované ovoce

Co se skrývá pod názvem lyofilizace?

Samotný pojem značí sušení mrazem. Technika, která vznikla v období druhé světové války, tehdy ovšem využívána k uchování krevního séra. Od té doby proces lyofilizace ušel dlouhý kus cesty a vy si nyní můžete užít skvělou chuť ovoce v našich nápojích.

Tradiční zpracování

Při běžném procesu dochází k ošetření teplým vzduchem, který dané ovoce vysuší a perfektně ho zakonzervuje. To je sám o sobě skvělý přírodní způsob jak zvýšit trvanlivost, má ovšem své zápory. Při tomto způsobu ovoce ztrácí svou chuť, změní tvar a přichází o většinu živin. Takový produkt je dodatečně doslazován, aby získal přijatelnou chuť. V té chvíli můžeme jen stěží mluvit o přírodním produktu.

 shutterstock_291750530-min

 

Konzervace mrazem

Způsob zpracování, který není příliš známý. Přesto v dnešní době hojně využívaný. Lyofilizace se liší od tradiční techniky zásadním způsobem. Prvním krokem je zmrazení ovoce na teplotu -80 °C, následně je sušeno. Nejprve ve vakuu, kde se díky nižšímu tlaku odpaří většina vody ve formě páry. Ovoce tak ztratí téměř veškerou vodu. V druhé fázi se kombinuje zvyšování teploty a postupného snižování vakua, to zajistí ovoci původní tvar a chuť.

Výsledkem je ovoce, které si zachová stejné nutriční hodnoty a chuť, navíc s dlouhou trvanlivostí.

Vyzkoušejte třeba Fit-day smoothie LONG-LIFE s lyofilizovanými acai bobulemi, brusinkami a borůvkami, plný živin a přírodních ingrediencí.