Potraviny s vysokým podílem bílkovin

POTRAVINY S VYSOKÝM PODÍLEM BÍLKOVIN

 

Protein 

Proteiny (bílkoviny) jsou hlavním a klíčovým výživovým doplňkem pro každého aktivního sportovce. Bílkoviny napomáhají při budování svalové hmoty a zároveň zajišťují ochranu a regeneraci svalové tkáně, která se během tréninku opotřebovává. Kromě toho však bílkoviny poskytují řadu dalších benefitů pro naše tělo, jako například podpora imunity, správná regulace hydratace tělanči udržování správného pH krve. Navíc jsou zdrojem energie při nedostatku sacharidů.

 Fitday voda

Quinoa

Komplexní potravina plná proteinů. Přesně takto lze charakterizovat quinou. Její nedílnou součástí je až 9 esenciálních aminokyselin. Vynikající je i proto, že obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Ty působí pozitivně na srdce a také cévy. Jeho součástí jsou i komplexní sacharidy mající minimální glykemický index. Hodí se tedy v určitém množství i při redukčních režimech. Rozeznáváme quinou bílou, černou a červenou, popř. jako kombinaci všech tří, tzv. tříbarvnou.

 

Lískové ořechy 

Lískové oříšky mají vysoký obsah tuků (50–60 %), jediná hrst oříšků nám často dodá více prospěšných látek než porce běžného jídla. Najdeme v nich především vitaminy skupiny B (B1, B6), karoteny, v tuku rozpustný vitamin E, je v nich zastoupen dokonce i vitamin C. Za povšimnutí stojí i dlouhý seznam nepostradatelných stopových prvků, v lískových oříšcích najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další. Lískové ořechy dodávají energii (50 g doplní hodinový výdej tělesné aktivity), jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy, zlepšují paměť (brainfood), jsou vhodné pro vegany i diabetiky a v neposlední řadě jsou vhodné do Paleo a Raw stravy.

Použití: do salátů, müsli, cukroví, samostatně, také doporučujeme konzumovat např. s rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi.

 

Kešu ořechy

Kešu ořechy mají pozitivními účinky pro tělo i mysl. Ořechy kešu natural jsou čisté, nepražené a nesolené kešu ořechy, které jsou nejen chutné, ale mají mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Obsahují účinné látky, které blahodárně působí na trávení, imunitu, kardiovaskulární systém, a dokonce i na vlasy a nehty.

Kešu ořechy snižují hladinu cholesterolu v krvi, dodávají energii, pomáhají proti únavě, snižují deprese a nervozitu, podporují růst buněk a svalové hmoty, přispívají k prevenci ostreoporózy, největší obsah sacharidů ze všech ořechů, vhodné pro sportovce, je to přírodní zdroj hořčíku.

Účinné látky: tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina, betakaroteny- vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9 – kyselina listová), vitamin D a E, železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor.

 Fitday%20o%C5%99echy

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy, plody ořešáku, patří mezi tradiční ořechy pěstované hojně na našem území. Jsou významným zdrojem tuků (omega 3 nenasycené mastné kyseliny), vlákniny, proteinů, vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E a minerálů jako je železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík.

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem energie, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, omega kyseliny podporují rozvoj mozku (brainfood), jsou vhodné pro vegany i diabetiky, a široké uplatnění najdou v Paleo a Raw stravě.

Použití: do salátů, snídaňových směsí, na sýrové talíře, do cukrovinek a cukroví.

 

Dýňová semínka

Dýně obsahuje jedlá semínka. Jsou velmi zdravá a obsahují mnoho živin, mimo jiné také železo, hořčík a zinek. Obsah proteinů: 14% celkové kalorické hodnoty dýňových semínek připadá na bílkoviny. Ve 28 gramech semínek je obsaženo 5 gramů proteinů a 125 kalorií.

Mezi další semínka bohatá na bílkoviny, patří: lněná semínka(12% celkové hodnoty kalorií tvoří bílkoviny), slunečnicová semínka (na bílkoviny připadá 12% celkové kalorické hodnoty) a semínka šalvěje hispánské -chia semínka (na bílkoviny připadá 11% celkové kalorické hodnoty).

 

Hrách

Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. V současnosti mohou hlavně sportovci, děti ve vývinu a těžce fyzicky pracující lidé čerpat
z této zdravé luštěniny energii, neboť její výživná hodnota je vysoká zejména pro vysoký obsah proteinů. Tato hospodářsky významná luštěnina se pěstuje nejen na zahrádkách, ale i na polích.

Jako každá luštěnina i hrách obsahuje nejen bílkoviny, ale i cukry, které jsou pro naše tělo zdrojem okamžitě využitelné energie. Důležitá je také přítomnost

vlákniny, která čistí zažívací trakt od toxických usazenin a napomáhá odstraňování škodlivého krevního cholesterolu. Svým obsahem bílkovin
se hrách vyrovná masu, takže snadno vyvolá pocit sytosti. Odmítání jeho konzumace je způsobeno zřejmě tím, že může vyvolávat nadýmání, to způsobují přítomné oligosacharidy, které mizí při klíčení. Z hlediska aminokyselinové skladby je hrách, stejně jako ostatní luštěniny, bohatý na lysin, ale má nedostatek methioninu, což je situace úplně opačná než u obilovin. V jídelníčku se proto doporučuje vzájemně kombinovat luštěniny a obiloviny.

 Fitday%20potravina

Vejce

Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Vejce jsou výborným zdrojem energie a biologicky užitečných látek, protože přeci musí zabezpečit výživu a vývoj celého nového organismu. A jsou vejce dietní? Určitě ano a ze svého dietního jídelníčku je nevyškrtávejte. Vejce jsou potravinou živočišného původu, které obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si lidské tělo nedovede samo vytvořit, a je proto závislé na jejich příjmu potravou. Vejce obsahují vitamínky A, B1, B2, B6, B12, D, E, a K, lipidy, zejména fosfolipidy s vysokým obsahem nenasycených kyselin včetně omega-3 mastných kyselin. Vejce jsou užitečným zdrojem lecitinu pro váš mozek, nervy, cévy i srdce! Jedno vejce pokryje 13% denního příjmu bílkovin. A určitě víte, že bílkoviny jsou při hubnutí a dietě velmi důležité. Vejce obsahují rovněž lutein a zeaxanthin, což je důležité pro zdravé oči. Vejce poskytují vašemu organismu téměř všechny nutriční minerály.

 

Čočka

Po sójových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Červená čočka je oblíbená luštěnina,obsahuje i značné množství bílkovin, proto se dá využít i jako hlavní jídlo. Je i oblíbená mezi vegany a vegetariány, kterým bílkoviny v jídelníčku často chybí. Čočku tedy tvoří až z 50 % sacharidy, z 24 % bílkoviny a z necelých 2 % tuky. Obsahuje také velké množství vlákniny - až 4 g na 100 g sušené čočky. Čočka dále obsahuje vitamíny vitamíny A, B,

C, kyselinu listovou nebo vitamín B6 a E a také minerály železo, mangan, selen, zinek, fosfor, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.

 

Tvaroh

Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – Kaseinu (v kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin). Označují se tak všechny nezralé sýru připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.

Tvaroh je vysoce koncentrovaná bílkovina, která v sobě nese minimum sacharidů a potěší množstvím vápníku, stává se z tvarohu nejen běžná potravina, ale malý zázrak pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu a není mu lhostejné vlastní tělo. Pokud máte v plánu redukční stravování, trpíte nadváhou, cukrovkou nebo obezitou – sáhněte po nízkotučném tvarohu. V případě, že je vaším cílem zvýšení přísunu energie, jste sportovec, podvyživený člověk nebo osoba se slabou výživou, pro vás je určen tvaroh tučný. Pokud bychom měli doporučit univerzální konkrétní tvaroh, mluvíme o plnotučném tvarohu, který nemá v sobě téměř žádné sacharidy, bílkovin je zde obsažených naopak až dvojnásobné množství.

 

Maso 

Maso patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější potraviny. Ze zdravotního hlediska je ceněno zejména pro obsah biologicky hodnotných bílkovin a látek budujících organismus. Obsah plnohodnotných bílkovin kolísá od 16 do 20 %. Z vitamínů maso obsahuje zejména vitaminy skupiny B. Dodává organismu železo a fosfor.

Toto samozřejmě nejsou všechny potraviny s vysokým podílem bílkovin, je jich celá řada a dalo by se o tomto tématu psát ještě dlouho.

_______________________

Blog a recepty

Smoothie - Koktejl plný sacharidů, bílkovin i tuků

SMOOTHIE - KOKTEJL PLNÝ SACHARIDŮ, BÍLKOVIN I TUKŮ V současné době velmi populární forma zdravé výž...

Krabičková dieta

KRABIČKOVÁ DIETA   Je jednou z mnoha druhů redukčních diet.  Záměrem je vás naučit zdravému stravo...

Dukanova dieta

DUKANOVA DIETA Revoluční Dukanova dieta je dílem francouzského lékaře Pierra Dukan. Vyvíjela se pře...

Hubnutí - Tak jak to vlastně je?

HUBNUTÍ - TAK JAK TO VLASTNĚ JE?   Naučte se zhubnout a štíhlým už zůstat. To dosáhnete, když bude...

Dieta obecně a jednoduše

DIETA OBECNĚ A JEDNODUŠE   Není jednoduché se v záplavě informací o různých dietách a způsobech sn...

Snídaně jako základ

SNÍDANĚ JAKO ZÁKLAD   Proč Snídaně? Neboť milujeme rána. Ty chvíle, dokud se svět kolem probouzí a...

Produkty z kategorie protein vhodné i na dukanovu dietu

 

sachte final protein natural layer JPEG
Fit-day Protein natural 90g
 
Skladem (> 5 ks)
104 Kč

Vylepšená receptura pro lepší...

sachte final protein chocolate layer JPEG
VEGAN
109 Kč

Vylepšená chuť čokolády dochucená...

sachte final protein date layer JPEG
Fit-day Protein datlový 90g
 
Skladem (> 5 ks)
109 Kč

Jedinečná chuť datlí dochucená...

sáčky protein
319 Kč

Protein je rychlá snídaně nebo...

Protein natur Layer JPEG
Fit-day Protein natural 600g
 
Skladem (> 5 ks)
449 Kč

Vylepšená receptura pro lepší...

Protein choco Layer JPEG
459 Kč

Vylepšená chuť čokolády dochucená...

Protein date Layer JPEG
459 Kč

Ještě lepší chuť datlí doplněná o...

sachte final protein natural layer JPEG
Fit-day Protein natural 1200g
 
Skladem (> 5 ks)
809 Kč

Vylepšená receptura pro lepší...

sachte final protein chocolate layer JPEG
839 Kč

Vylepšená chuť čokolády dochucená...

sachte final protein date layer JPEG
839 Kč

Jedinečná chuť datlí dochucená...