Paleo dieta

PALEO DIETA

Paleo dieta nebo také paleotická dieta je forma stravování, která vychází ze stravovacích návyků z období paleolitu, ve kterém se naši předci živili převážně lovem a sběrem. Toto období trvalo cca 3 milióny let, což je nejdelším obdobím lidských dějin. Zemědělství v této době člověk vůbec neznal a jeho jídelníček se skládal zejména z masa, ryb, ovoce, zeleniny, hub, semínek, hmyzu, vajec a vody. Jeho strava na druhou stranu vůbec neobsahovala zemědělské produkty (obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry a další zemědělsky zpracované potraviny). Paleo strava omezuje příjem sacharidů jako hlavního zdroje příjmu energie a ten nahrazuje příjmem zdravých tuků. Při této stravě se klade důraz na to, aby potraviny byly v co nejpřirozenějším stavu a nejlépe čerstvé, což je v dnešní době docela problém.

Paleodieta, nebo jsme se setkali i s chybným názvem paleontologická dieta, je často vyhledávaná dieta kvůli tomu, že lidé, kteří ji dodržují netrpí klasickými civilizačními chorobami, které mohou souviset se současným a uspěchaným životním stylem. Mezi tyto nemoci je možné zařadit cukrovku (diabetes 2. typu), nadváhu, alergie, vysoký krevní tlak, mrtvici či kardiovaskulární onemocnění. Nevhodný životní styl dnešní populace dokládají výsledky řady studií pojednávající o vysokém procentu osob trpících chronickými neinfekčními onemocněními, jako jsou onemocnění oběhového systému, diabetes mellitus nebo některé typy nádorů. Jedním z příznivých účinků paleo stravování je právě změna návyků stravování a konzumace většího množství zdravých tuků a úplné omezení tuků škodlivých.

Fitday%20paleo%20dieta

Zastánci paleo diety tvrdí, že hlavním důvodem, proč nás sužují civilizační choroby je ten, že na způsob stravování ve 21.století se nestačila naše těla dostatečně vyvinout a že lidská fyziologie a metabolizmus se vyvinuli před miliony let. Naše tělo a především geny se tím pádem nedokázaly dostatečně přizpůsobit stravě založené na obilovinách, jejichž výrazný nárůst ve stravě nastal před cca 5000 – 10000 lety, což je pro evoluci malý okamžik. Těstoviny, pečivo či rýže jsou proto pro lidstvo z evolučního hlediska nové.

Dalším, rozšířeným argumentem pro vhodnost paleolitické stravy je tvrzení, že obilniny jsou plné sacharidů, na jejichž vysoký příjem nejsme z dávných dob zvyklí, a jejichž nadbytek se kvůli působení inzulinu vždy uloží do tukové tkáně. Dalším problémem zmiňovaným u obilnin a také u luštěnin je obsah glutenu, lektinů, fytátů, alkylresorcinolů a inhibitorů trávicích enzymů. Zastánci Paleo diety tvrdí, že právě tyto látky mohou být zodpovědné za vznik civilizačních a autoimunitních chorob.

Abychom nemluvili jenom v superlativech a o pozitivních účincích paleo diety, je třeba vzít v potaz názory odpůrců tohoto způsobu stravování. Na tvrzení, že lidé v době kamenné netrpěli dnešními civilizačními chorobami kritikové oponují tím, že se v této době lidé dožívali v průměru 30 let a proto se ani nemohli těchto chorob dožít, protože jejich výskyt přibývá s věkem. To, že netrpěli obezitou vysvětlují častým hladověním a neustálým pohybem. Dalším častým tvrzením především laiků bývá, že lidé v paleolitu neměli šanci si opatřit dnešní potraviny, které paleo dieta povoluje. Posledním argumentem, který má případné zájemce o vyzkoušení paleo stravy odradit je finanční stránka. Je pravda, že maso i zelenina jsou drahé. Mandlová či oříšková mouka je dražší než klasická pšeničná mouka, kokosový olej dražší než živočišný a mohli bychom pokračovat. Přesto může paleo stravování v konečném důsledku vyjít finančně nastejno, protože se jí menší porce a člověk je déle nasycen, nepřejídá se apod.

 

Vhodné potraviny:

Libové maso, ryby, mořské plody, vejce, zelenina, ovoce, houby, semena a ořechy, koření, kořínky, tuky (olivový a kokosový olej, živočišné tuky), jednou za čas mléko (pokud na něj nemáte alergii), mořská sůl a hmyz, dále se může pít voda, čerstvá ovocná a zeleninová šťáva, bylinkové čaje.

 

Nevhodné potraviny:

Obiloviny a výrobky z něj, mléčné výrobky (pokud máte alergii), luštěniny, brambory, sůl, cukr, sója, oleje (rostlinný, slunečnicový a sojový), potraviny
s lepkem a všechny průmyslově zpracované potraviny. Zakázána je i káva, čaj a alkohol.

Jídelníček si sestavujte pouze z povolených potravin. Množství je libovolné. Můžete jíst pětkrát denně i třikrát, záleží jen na vaší potřebě. Maso zasytí na mnohem větší dobu než sacharidy. Z počátku můžete mít pocit, že takové stravování je nepředstavitelné, budete unaveni, ale časem si zvyknete. Povolené množství sacharidů je cca 70 gramů (např. 3 banány nebo 0,5 kg jablek).

Na závěr můžeme říct, že přetrvává u většiny zastánců paleo stravování společný názor, že se nejedná doslova o dietu, ale o změnu stravovacích návyků a zvýšení fyzické aktivity. Aby byl efekt tohoto způsobu stravování úplný, je potřeba zařadit do každodenního života pohyb a trénink, který je zaměřený na celkovou kondici, sílu, rychlost, výbušnost a ohebnost. Takový typem tréninku je např. Crossfit, při jehož cvičení v kombinací s paleo stravou dosáhnete maximálních výsledků jak po stránce fyzické, tak zdravotní.

_______________________

Oblíbené články

Fit-day - produkty ideální pro zdravé stravování

Jak se dále rozvíjela myšlenka Fit-day?   Skončili jsme u toho, jak se Jakub s Jitkou rozhodli změn...

Fit-day - produkty zdravého životního stylu

Kde se vůbec vzala myšlenka Fit-day? Vše začalo před několika lety, kdy do povědomí lidí začaly pr...

Proteinový puding

Co takhle dát si "puding"? Ale ne ledajaký puding...   Fit-day Protein Chocolate Chia Puding Proč...

Zdravá a osvěžující piňakoláda

A je to tady... Párty! Co dát jako úvodní drink? Chtělo by to něco osvěžujícího, velice dobrého a as...

Produkty zdravého stravování

Fit-day produkty jsou tu pro všechny, kteří milují zdravý životní styl a hlavně kvalitní jídlo. F...

Proteinové koláče

Fit-day koláčky (Fit-day Mugcake Chocolate)   Včera jsem měl dlouhý den… Kdo by to neznal; ráno s...

Tropy v zimě

LETNÍ FIT-DAY SMOOTHIE VZPOMÍNKA A je tu zima, listopad... padá listí ze stromů, plískanice, venku ...

Rostlinný protein a sportovci?

Rostlinný protein a sportovci? Je pravdou, že pro sportovce jsou potřebné a jedině správné pouze ži...

Oblíbené produkty kategorie superfood

sachte final superfood chiamango layer JPEG
139 Kč

Novinka 2018. Snídaňová směs ještě s...

sachte final superfood gojipassion layer JPEG
147 Kč

Cestovní balení 90g. Superfood je...

sachte final superfood longlife layer JPEG
169 Kč

Cestovní balení 75g. Superfood je...

sáčky superfood
455 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...

CHIA Layer JPEG
Akce
599 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Goji Layer JPEG
Akce
629 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Longlife Layer JEG
Akce
719 Kč

Ekonomické baleni 500g. Superfood je...

balíček superfood
1 849 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...