Hubnutí - Tak jak to vlastně je?

HUBNUTÍ - TAK JAK TO VLASTNĚ JE?

 

Naučte se zhubnout a štíhlým už zůstat. Toho dosáhnete, když budete mít pod kontrolou to co sníte, svůj pohyb i odpočinek. Jmenuje se to i životní styl, nebo životospráva. To jak se denně chováme, určí jak naše tělo bude vypadat, jak bude fungovat a jaký rozsah nálad vám umožní prožívat.

Úplně na začátku si však zkuste položit jednu otázku. Kdy jste začali přibírat? Tato otázka je důležitá. Může vám pomoci odhalit příčinu.

 

-pokud přibíráte od dětství, asi je chyba v tom, jakou kuchyni vás naučili rodiče.

-pokud přibíráte od určitého roku, analyzujte, co se v té době změnilo.

Fitday voda 

 

Časté příčiny, které vedou k obezitě jsou tyto:

-nepravidelná strava. Není čas jíst přes den.

-nevhodná strava. Přílišné porce, nebo špatně volené jídla.

-dobroty jsou častější, než třeba.

-málo sportu nebo pohybu. Stres, nebo práce často vezme čas na pohyb.

-snížení spontánního pohybu přes den. Namísto schodů výtah, namísto chození po kanceláři do kartotéky je zde počítač a kolečkové křeslo.

-nové auto škrtne cesty, které jste dříve absolvovali pěšky nebo vestoje v dopravním prostředku.

 

Stačí jedna příčina, ale pokud jich je více, přiberete rychleji.

Obezita je následek.Nemá smysl bojovat s následkem, dokud jsme neodstranili příčinu.Cílem bude najít a odstranit příčinu, proč jste přibrali.

Hubnout není snadné. Chce to hodně sebezapření. Pokud již máte začít být disciplinovaní, je dobré dělat ty správné veci.Hubnutí je proces. To proto, že shazování kil neřeší příčinu toho, proč vznikla obezita či nadváha. Kdo útočí na svůj přebytečný tuk, zpravidla prohrává. Měli byste se zaměřit na příčiny obezity. Bojujte s tím, proč jste tlustí. S nesprávným životním stylem.Logické by bylo, že pokud nějaký způsob nefunguje, tak příště takový postup už nebudu využívat. Proto je dobré, abyste se zamysleli, co pro ztrátu kil děláte vy. Také se zaměřujete na to, jak snížit množství centimetrů na břiše? Také sledujete váhu? Škrty porce a zakazujete si přílohy? Přesně to jsou typické chyby při hubnutí. Všechny tyto pokusy mají jedno společné - zaměřují vaši pozornost na důsledky, ne na příčiny. Právě v tom je problém. Pokud totiž chcete odstranit velké břicho, je to zbytečné. Je to jako vylévat vodu z loďky a nehledat díru, kterou přitéká. Cokoliv se vám totiž s břichem nakonec podaří udělat, tuk do něj stále přitéká. Výhodnější je zjistit příčinu proč přibíráte a tu prostě odstránit.Není jednoduché odstranit příčinu. Člověk přibírá právě proto, že dosáhne životní styl, který se mu obvykle líbí.

 

-pohodlí , málo pohybu, auto, příjemná práce.

-chutná a levná strava, takže je snadné dopřát si.

-bagatelizace z neznalosti. Pokud nevíte, jaké účinky má nepravidelné jedení nebo jedení nevhodných jídel, neznáte důvod, proč se hlídat.

 

To jsou hlavní a nejčastější příčiny toho, proč více než polovina lidí nemá štíhlou postavu. Potom od zoufalství zkoušejí nárazově zakroutit s obezitou. Pokračují však v rýchloscenári moderní doby a doufají, že na shození přebytečných kil je možné dát návod na ploše jedné věty. Ne, nelze. Jednou větou se dá říci hloupost, která bude dobře znít. Ale nepomůže vám zhubnout.

Fitday%20dieta 

Dnešní doba nás doslova zaměřuje na pohodlí, výjimky. Věci s počítačem se dají dělat snadno, na jedno kliknutí. Pokud se něco nepodaří, je možnost operaci vrátit zpět. V životě však CTRL + Z nefunguje.

Pohodlný životní styl nám uvolnil mnoho času. Nemusíme běhat za potravou, rýt pole. Ten čas však často mineme na odpočinek. Přitom tělo pohyb potřebuje. To je základní problém. Samozřejmě, příjemnější je odpočívat, číst, nebo dělat něco zajímavého. Často to znamená nízký stupeň zapojení svalů. To se spolupodílí i na tom, že pak pribíráme. Výživoví experti už dávno upozorňují, že jídlo má vliv nejen na to, zda jsme obézní, ale i na naše zdraví. I to, jak a z čeho je jídlo složené určí, či později budete chtít hubnout. Ukazuje se, že tradiční jídla v dnešním světě nejsou tou nejlepší volbou. Viz televizní pořad s některým známým šéfkuchařem. Přidává máslo, slaninu, tuk, cukr, bílou mouku ... Jednoduše - lidé to mají rádi. Šéf jim to proto navaří. Ostatně - jsou to "ověřené" recepty. Pokud si prohlédnete jídelníčky ve školních a závodních jídelnách, vane na vás dech padesátých let minulého století.

Proto je dobré myslet na to, že stravování máme špatně naladěné. Je to chutné, ale pak se musíme věnovat hubnutí a často jsou s tím spojené i mnohé zdravotní potíže. To vše z nevhodných kombinací jídla, nápojů a nedostatku pohybu. Recepty jídel starých matek mají tři velmi vážné problémy a pro oba bych vám doporučoval vyškrtnout je ze svého denního menu:

 

1. Vznikaly v době, kdy většina lidí značnou část dne fyzicky pracovala. Tělo v pohybu se chová jinak a má jiné potřeby na výživu.

2. Vznikaly v době, kdy ženy nepracovali v zaměstnání, ale starali se o dům. Celé dopoledne mohli kroutit vařečku. Tato jídla jsou náročné na přípravu. Je to zbytečná časová ztráta pro zaměstnanou ženu.

3. Dlouhé vaření zvyšuje energetickou hustotu jídla. To znamená, že je v něm více koncentrovaná energie. Bohužel čím déle vaření, tím větší ztráty živin. Mnoho vitamínů a dalších látek se dlouhým vařením rozloží, nebo z jídla vyplaví.

 

Jednoduše model jídla s velkou přílohou je z minulého století. Tak se na něj i dívejte. Tyto receptury vznikaly často v období chudoby. Nasytit se bylo třeba z levných surovin - například z brambor. No dnes se můžete nasytit i zdravější - ze zeleniny, z luštěnin. Dnes již víme, že rychlé sacharidy (téměř všechny přílohy k jídlům) třeba jíst velmi omezeně. Jinak budete pozvolna přibírat. Je lepší jíst střídmě než později hubnout. Hubnutí je totiž pro tělo značně náročný proces.

I doporučené dávky živin na obyvatele se postupně v čase mění. V minulém století byly velmi vysoké. Pro lidi s rychlejším metabolismem je to v pořádku. Pro fyzicky aktivních a manuálně pracujících také. Jenže co když se živíte u počítače? Jezdíte autem? Pak je běžná velikost porce v restauraci či od hospodyně přílišná. Je tu však nový, moderní způsob stravování. Do svého jídelníčku zařaďte výrobky Fit-day.cz. Udělejte si o nich přehled. Příprava je jednoduchá. Chutný koktejl máte hotový do dvou minut a můžete je mít vždy s sebou. Můžete si ho připravit, pokud máte před sebou trénink v posilovně, nebo cítíte hlad při práci na počítači.

Mnoho lidí, kteří chtějí zhubnout má o věci chybnou představu. Chtěli by shodit váhu. V té věci jsou připraveni obětovat i několik měsíců námahy. Omezit stravu, dávat si pozor. Cvičit. No kdesi v podvědomí zůstává stále otevřená myšlenka, že pak se zas vrátí ke starému životnímu stylu. K řízkem, hranolkům a sladkostem. Právě toto je nejslabší místo při hubnutí.Pokud se svým tělem chcete něco dělat, je to velmi dobrý nápad. Zhubnout je zdravé. Jenže pozor - je velmi nezdravé zhubnout a pak zas rychle přibrat. Jojo efekt může poškodit zdraví výraznější, jako kdybyste nechudli! Proto je rozumné začít hubnout až potom, když se rozhodnete, že jdete zavést trvalé změny v životosprávě. Ne jednorázovou kampaň za menší obvod pasu.

_______________________

Oblíbené články

Fit-day - produkty ideální pro zdravé stravování

Jak se dále rozvíjela myšlenka Fit-day?   Skončili jsme u toho, jak se Jakub s Jitkou rozhodli změn...

Fit-day - produkty zdravého životního stylu

Kde se vůbec vzala myšlenka Fit-day? Vše začalo před několika lety, kdy do povědomí lidí začaly pr...

Proteinový puding

Co takhle dát si "puding"? Ale ne ledajaký puding...   Fit-day Protein Chocolate Chia Puding Proč...

Zdravá a osvěžující piňakoláda

A je to tady... Párty! Co dát jako úvodní drink? Chtělo by to něco osvěžujícího, velice dobrého a as...

Produkty zdravého stravování

Fit-day produkty jsou tu pro všechny, kteří milují zdravý životní styl a hlavně kvalitní jídlo. F...

Proteinové koláče

Fit-day koláčky (Fit-day Mugcake Chocolate)   Včera jsem měl dlouhý den… Kdo by to neznal; ráno s...

Tropy v zimě

LETNÍ FIT-DAY SMOOTHIE VZPOMÍNKA A je tu zima, listopad... padá listí ze stromů, plískanice, venku ...

Rostlinný protein a sportovci?

Rostlinný protein a sportovci? Je pravdou, že pro sportovce jsou potřebné a jedině správné pouze ži...

Oblíbené produkty kategorie superfood

sachte final superfood chiamango layer JPEG
139 Kč

Novinka 2018. Snídaňová směs ještě s...

sachte final superfood gojipassion layer JPEG
147 Kč

Cestovní balení 90g. Superfood je...

sachte final superfood longlife layer JPEG
169 Kč

Cestovní balení 75g. Superfood je...

sáčky superfood
455 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...

CHIA Layer JPEG
Akce
599 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Goji Layer JPEG
Akce
629 Kč

Ekonomické baleni 600g. Superfood je...

Longlife Layer JEG
Akce
719 Kč

Ekonomické baleni 500g. Superfood je...

balíček superfood
1 849 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...