Co vám výživový poradci neřeknou

CO VÁM VÝŽIVOVÍ PORADCI NEŘEKNOU

Jen hrstka žen, ale i mužů, má to štěstí a nemusí řešit problémy s váhou. Drtivá většina s nadváhou zápasí po celý život a často bezvýsledně. Dieta střída dietu a pár ztracených kilogramů se v důsledku jo-jo efektu brzy vrátí zpět. Je to i Váš případ? Buďte v klidu, zhubnout totiž může opravdu každý, ale rozhodně ne nezdravou a nebezpečnou dietou. Vašim cílem by měla být celková změna životního stylu, která se nese v duchu zdravých stravovacích návyků a dostatku pohybu.

Jak jsme již zmínili v úvodu, klíčem k lepší postavě je především zdravá a vyvážená strava. Jenomže jak sestavit jídelníček, který je zdravý, lehký, chutný, pestrý a navíc z běžně dostupných surovin? Samozřejmě, že by bylo jednodušší vyhledat pomoc výživového poradce, ale je tomu opravdu tak? Opravdu nám poradí, jak se máme stravovat, čeho se vyvarovat, nebo mu jde především o to, jak z nás jen “vytáhnout” peníze? Řekne nám vše, nebo bude propagovat produkty nějaké firmy nebo svého kamaráda? Jak se v tom jako laik vyznat?

Kdo to vlastně výživový poradce je? Je to člověk, který má čistý trestní rejstřík a uhradí poplatek za vydání příslušného živnostenského listu. Většina z nich projde „rychlokurzem“ výživového poradenství, který může trvat 150 hodin nebo i méně. Může jít také o akreditovaný kurz. Po absolvování placeného kurzu získají certifikát výživového poradce. S ohledem na to, že výživový poradce nemá patřičné odborné vzdělání, měl by v podstatě radit pouze zdravým lidem. Další problematickou záležitostí je, jak jsme již zmiňovali, komerční účel, za kterým se výživové poradny otevírají. Lákají na zázračné diety s rychlým úbytkem hmotnosti a na doplňky stravy taktéž podporující pokles hmotnosti. V mnohých poradnách vám sestaví i jídelníček, po němž prý zhubnete „raz dva“ a navíc bez námahy. Cena je pochopitelně vysoká. Ale tou hlavní nevýhodou je jo- jo efekt, který bohužel po drastických dietách přichází.

Fitday výživa

Chování a jednání výživového poradce upravuje kodex, který najdete na stránkách Aliance výživových poradců. K těm nejdůležitějším patří, že výživový poradce by měl znát zásady zdravého vaření, umět poradit s výběrem potravin, sledovat aktuální trendy, udržovat si povědomí o potravinách a doplňcích stravy a měl by být ke klientovi loajální a chránit jeho soukromí. Za zmínku stojí, že „poradce by neměl nabízet služby za výrazně nižší cenu, než jsou doporučené ceny a standardy“. Za vstupní dvouhodinovou konzultaci by podle doporučení aliance měl účtovat 1000 korun a za vypracování jídelníčku podobnou částku.Za sebe můžu říct, že je nejlepší najít sama sebe, jaké stravování vyhovuje Vám, tak abyste se cítili skvěle. Já nemám ráda žádné omezování a vyřazování potravin z jídelníčku. Když na danou věc mám chuť, dám si ji bez výčitek. Nedržím žádné nesmyslné diety, jen jím zdravě a vyváženě.

Správná a pravidelná strava (a také dostatečný přísun tekutin) je pro naše tělo opravdu důležitá a sama si myslím, že to jak jíme, vypovídá i o tom, jak vypadáme. Pohyb je taky důležitý, ale na prvním místě je strava. Ale sama taky zastávám názor, že většina lidí vůbec nepotřebuje nějaký jídelníček a stačí prostě logicky uvažovat. Já jím 5-6 krát denně. Samozřejmě se dívám na to, co jím, ale nechci se v ničem zas úplně omezovat a něco si zakazovat, takže pokud mám jít jednou za měsíc s kamarádkou na kafe a mám k tomu chuť na dort, tak si ho jednoduše dám. Miluji sport a myslím, že mě jeden dílek něčeho sladkého nezabije.

 

Již Hippokrates řekl:

"Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo”

„Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl.“

„Snaha udržet si zdraví: nejíst do sytosti, nebát se námahy.“

Nejčtenější články

Smoothie - Koktejl plný sacharidů, bílkovin i tuků

SMOOTHIE - KOKTEJL PLNÝ SACHARIDŮ, BÍLKOVIN I TUKŮ V současné době velmi populární forma zdravé výž...

Krabičková dieta

KRABIČKOVÁ DIETA   Je jednou z mnoha druhů redukčních diet.  Záměrem je vás naučit zdravému stravo...

Dukanova dieta

DUKANOVA DIETA Revoluční Dukanova dieta je dílem francouzského lékaře Pierra Dukan. Vyvíjela se pře...

Hubnutí - Tak jak to vlastně je?

HUBNUTÍ - TAK JAK TO VLASTNĚ JE?   Naučte se zhubnout a štíhlým už zůstat. To dosáhnete, když bude...

Proteinová dieta - balíčky

Detox a chia
1 099 Kč

Detox za pomocí zeleninových šťáv....

prot. dieta
1 299 Kč

Proteinová dieta na 20 dní - 3...

balíček smoothie
1 599 Kč

Smoothie je rychlá snídaně nebo...

balíček superfood
1 849 Kč

Superfood je premiová snídaně nebo...

Dieta SLIM 3x1200g
2 399 Kč

Proteinová dieta na 40 dní - 3...