RECEPT: PLNĚNÉ BATÁTY

PLNĚNÉ BATÁTY

 

INGREDIENCE:

2 batáty (sladké brambory)

1 žlutá paprika

1 malá cibule

1 stroužek česneku

hrst černých oliv

hrst čerstvého koriandru

směs koření (římský kmín, anýz, fenykl..)

olivový olej

další zelenina podle chuti

 

DRESINK:

2 lžíce tahini

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička oleje

sůl, pepř, červená paprika

shutterstock_262235069

POSTUP:

Brambory očistíme a pořádně osušíme. Několikrát propíchneme vidličkou a příležitostně si tak vybijeme nahromaděný vztek.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme alobalem. Brambory pečeme nejprve 30 minut, poté je můžeme obrátit, seškrábnout divný černý maglajz, který z nich vytekl, a péct další půl hodinku, anebo dokud nejsou měkké.

Mezitím si připravíme náplň. Na oleji osmahneme cibulku s česnekem a kořením, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, stáhneme plamen a necháme pár minut dusit. Nakonec vmícháme olivy s koriandrem.

Na dressing stačí všechny ingredience smíchat. Pokud by byl moc hustý, přidáme kapku vody.

Upečené batáty pak podélně nařízneme, vnitřek trochu rozňucháme vidličkou a vytvoříme z nich lodičky, které naplníme připravenou směsí a zakápneme dressingem.