Quinoa - Recepty, které musíte vyzkoušet

QUINOA - RECEPTY

Při vaření quinoy jsou důležité tři věci:

Namočte ji před vařením na 5-10 minut do studené vody. Pomáhá to odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček a která se naštěstí rozpouští ve vodě. Prostě si pamatujte, že jáhly se spařují horkou vodou, quinoa se namáčí do studené. Potom vodu slijte, quinou v ní nevařte.

Vařte raději ve vývaru než ve vodě. Stejně jako u kuskusu, když budete quinou vařit jen v osolené vodě, bude tak trochu postrádat chuť. Lepší je uvařit ji ve vývaru. Abyste šetřili vývarem, odměřte 1 díl quinoy a 2 díly vývaru. To je tak akorát, aby se všechen vývar vstřebal, než se quinoa uvaří na skus.

Vyberte si barvu zrníček podle toho, aby barevně ladila se zbytkem jídla. Quinoa může být bílá, červená i černá, ale na způsobu přípravy ani na chuti se nic nemění. Pokud máte možnost, kupte si takovou barvu, která bude v kontrastu se zbytkem jídla. Červená quinoa nechá vyniknout zeleným kouskům zeleniny. Bílá quinoa je jako čisté plátno pro pestrobarevné kreace. Černá quinoa nejvíc sluší kousku lososa korálové barvy. Pokud v obchodě nemáte na vybranou, samozřejmě se držte hesla, že jakákoli quinoa je lepší než žádná quinoa.

Quinoa se používá hlavně jako příloha k dušeným jídlům a jako součást nejrůznějších salátů. Taky s ní můžete zacházet podobně jako s rýží, tedy uvařit z ní mléčnou kaši, použít do náplně zapékaných rajčat nebo paprik, vmíchat do kuliček z mletého masa, přidat do kdejakých placiček. Výborná je v chuťové kombinaci s rajčaty, paprikami, okurkami, ale taky s cizrnou, lososem a tuňákem.

 fit-day%20quinoa%20recept

HALOUMI S QUINOOU A HRÁŠKEM

INGREDIENCE:

sýr Haloumi 2 kusy

quinoa 120g

hrášek (mražený) 200g

hráškové lusky (cukrové) 150g 

hráškové výhonky 1 hrst

máta 1 hrst

olivový olej

sůl

pepř

 

Quinou povařte asi 15 minut a pak sceďte. Mezitím propláchněte v cedníku pod proudem vody mražený hrášek, dejte do hrnce s vroucí vodou, povařte minutu a sceďte. Pokrájejte lusky cukrového hrášku, nasekejte mátu. Haloumi nakrájejte na plátky asi 0,5 centimetru silné a opečte z obou stran na pánvi s pár kapkami olivového oleje. Hrášek promíchejte s quinoou, cukrovými lusky a mátou, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přidejte opečený sýr a ozdobte výhonky hrášku.

 

 

QUINOA S OPEČENOU ZELENINOU

INGREDIENCE:

quinoa 250g

paprika červená 1 ks

paprika žlutá 1 ks

cuketa 1 ks

sýr Feta 125g

tymián 4 snítky

olivový olej 2 lžíce

sůl

pepř

 

Quinou uvařte podle návodu. Papriky nakrájejte na malé kostičky, cuketu na

tenké plátky. V pánvi rozpalte olej a zeleninu krátce orestujte. Promíchejte s uvařenou quinoou, rozdrobenou fetou a lístky tymiánu, podle chuti osolte a opepřete.