OVESNÉ VLOČKY - NEJLEPŠÍ ZDROJ ENERGIE!

OVESNÉ VLOČKY - NEJLEPŠÍ ZDROJ ENERGIE!

Ovesné vločky jsou obilný výrobek vzniklý rozdrcením ovesných zrn.

Z ovesných vloček se připravuje řada pokrmů spadajících do kategorie “zdravé výživy”, především müsli, a používají se též při výrobě celozrnného pečiva. Jsou cenným zdrojem řady živin.

Ovesné vločky mají spoustu pozitivních vlastností a mohou vám pomoci při jak se zkvalitněním vaší stravy, tak i s tvarováním vaší vysněné postavy.

Přípravu ovesných vloček hravě zvládne i malé dítě. Chutnají skvěle na slano i na sladko, přestože častěji padá volba právě na sladké verze, a navíc rychle zaženou hlad. Lze je připravovat na stovky různých způsobů. Nejrychlejší je ale jejich zalití horkým nebo studeným mlékem či vodou a dozdobení trochou ořechu nebo oříškového másla, semínek, ovoce, kakaa či například skořice.

shutterstock_707072434

Pokud jste ovesné vločky do svého jídelníčku ještě nezařadili, nevíte, oč přicházíte. V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku a také 12 - 14 % vlákniny. Zároveň představují zdroj vitaminů i minerálů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Kromě toho v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, avšak jejich množství není nijak závratné. Vločky disponují vysokým obsahem železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa. Chutný pokrm z ovesných vloček vám také dodá spoustu důležitých minerálních látek - najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.

Kromě zmiňované energie mají vločky i jiné zdraví prospěšné účinky. Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Pro svůj poměrně nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu, a navíc by měly napomáhat při odbourávání cholesterolu z těla. Proto ovesnými vločkami nepohrdnou ani diabetici a osoby se srdečními chorobami. Pozitivních účinků je opravdu celá řada.

shutterstock_691177258

Na základě těchto pozitivních vlastností se ovesné vločky staly základem výživy kulturistů a ostatních sportovců. Kromě vysokého podílu sacharidů si kulturisté také pochvalují vysoké procento esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro budování svalové hmoty. Ovesné vločky navíc díky obsahu beta-glukanů napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

V JAKÉ PODOBĚ SE DAJÍ SEHNAT? 

Nejznámější jsou asi lisovaná celá ovesná jádra, která ale ve vodě či mléce velmi pomalu bobtnají a měknou. Při jejich konzumaci si opravdu požvýkáte. V obchodě se ale také dají sehnat tzv. jemné ovesné vločky. Při jejich výrobě se zmiňovaná jádra před lisováním nejprve nařežou, takže je jejich výsledná konzistence jemnější, kašovitější. Třetí variantou jsou vločky z ovesné mouky, které jsou hojně využívány při dietách a tvoří součást výživy kojenců. Tyto vločky se rychle rozpustí ve vodě a můžete je jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování. Někteří si dokonce připravují nápoj z rozmixovaných ovesných vloček a proteinu. Zkuste například naše smoothie banán-čokoláda, které obsahuje ovesné vločky a je skvělým startem do vašeho dne. Najdete jej v kategorii smoothie.