MACA A JEJÍ POZITIVNÍ ÚČINKY NA NAŠE ZDRAVÍ

MACA A JEJÍ POZITIVNÍ ÚČINKY NA NAŠE ZDRAVÍ

shutterstock_117589225

 

Super-odolná vysokohorská rostlina, jejíž kořen je doslova nabitý látkami prospěšnými lidskému tělu. Tak by se dala v krátkosti představit maca peruánská. Výčet jejích "zásluh", pokud jde o lidské zdraví, takřka nebere konce. Vsaďte se, že v něm najdete i něco, s čím by mohla pomoci právě vám.

 

Maca (či "maka") peruánská je známá i jako peruánský ženšen.Kořen macy připomíná řepu. Má v průměru 2 až 8 cm, na délku může mít až 18 cm. A právě v kořenu maca jsou koncentrované výživné složky rostliny. Běžně má barvu podobnou bramborám, ale jsou existují i varianty s bílým, žlutým, růžovým, červeným nebo fialovým kořenem.

 

JAK KOMZUMOVAT MACU?

Macu je možné konzumovat syrovou, pečenou, zpracovanou na džem nebo kvašený nápoj zvaný Maca chicha nebo - v našich končinách nejčastěji - jako sušenou v prášku. Syrové plody mají štiplavou nasládlou chuť a výrazné karamelové aroma. Prášek maca můžete mít doma uschovaný až sedm let, a stále bude obsahovat všechny živiny. Čerstvé plody lze péct v popelu jako brambory a sušené plody se vaří v mléku či vodě a jako vedlejší produkt vzniká aromatický vývar. Maca se používá i přípravě džemů a pudingů nebo se z ní dělá kaše. Rozemletá na prášek se přidává jako výživný doplněk do nápojů. Listy macy jsou podobné listům řeřichy a často se používají k přípravě salátů.

Macu mohou používat děti, dospívající, těhotné a kojící ženy, osoby v období menopauzy až po osoby ve vyšším věku. Denně se doporučuje konzumovat jednu kávovou lžičku, tedy přibližně 5 - 7 g maca prášku. Prášek můžete rozmíchat ve vodě, ovocné šťávě, mléce nebo jogurtu. Nejlépe hned k snídani.

 

Použití kořene Maka (Maca) vychází z tradic i poznatků vědy a je velmi široké:

- regeneruje organismus, navrací a posiluje vitalitu,

- zvyšuje odolnost organismu,

- zmírňuje deprese, psychické vyčerpání, neurózy, chronickou únavu.

- Maka užívaná studenty zlepšuje paměť a schopnost učit se.

- Osobám vyššího věku Maka pomáhá udržovat pevnost kostí a sílu svalů, užívaná delší dobu pomáhá udržovat dobrý zrak a sluch, osvěžuje paměť, dodává vitalitu a tím posiluje sebevědomí.

- Maka je nepostradatelnou výživou nemocných, mírní vedlejší účinky chemo a radioterapie, urychluje růst vlasů po chemoterapii, pomáhá organismu rychleji navrátit síly,

- usnadňuje hojení ran,

- podporuje léčbu anémie, tuberkulózy, akné, nechutenství,

- pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a podílí se na její léčbě.

shutterstock_664537900

Pozitivní vliv Maky na plodnost žen i mužů vyjadřují indiáni větou: „Maka má moc darovat bezdětným manželům potomka“. Maka má pozitivní vliv na tvorbu a kvalitu spermií, pomáhá při impotenci, zvyšuje libido a vitalitu, stimuluje sexuální aktivitu člověka. Upravuje nepravidelnou menstruaci, reguluje hormonální činnost. Maka se stala také oblíbeným prostředkem harmonizujícím organizmus ženy v období menopauzy.

Maka se používá také při chronické únavě, nechutenství, osteoporóze, nepravidelných menstruacích, hormonálních poruchách, depresivních náladách, při sexuálních poruchách, neplodnosti, impotenci, frigiditě a sterilitě mužů i žen, mírnění deprese, psychickém vyčerpání a neurózy, podporuje léčbu anémie, tuberkulózy, akné. Je doporučována osobám s vysokou fyzickou zátěží. Maka navrací a posiluje vitalitu, zvyšuje odolnost organismu, zpomaluje proces stárnutí. Používá se jako podpůrný prostředek při závažných onemocněních.