Lněná semínka

LNĚNÁ SEMÍNKA

 

Lněná semínka jsou zdrojem dobrého tuku, vitamínů, minerálů, který se využívá i v podobě lněného oleje. Lněná semínka jsou silná podpora imunitního systému.

I přesto, že lněná semínka jsou „plné“ tuku, tak tento tuk je zdravý a pomáhá tělu zbavit se všech škodlivin, které tam máte. Dále výrazně podporuje trávení, vyprazdňování a rychlost metabolismu, což je při hubnutí jeden z nejdůležitějších faktorů zdravého hubnutí. Lněná semena při hubnutí určitě schvalujeme.

Fitday%20ln%C4%9Bn%C3%A9%20sem%C3%ADnko

KOLIK SI DÁT LNĚNÝCH SEMÍNEK?

Při preventivním uchráněni těla od chorob byste měli denně užít 20 gramů lněných semínek, nebo 1 lžičku lněného oleje. Lněná semínka si přidejte do jogurtu, tvarohu, mléčné kaše nebo do cottage cheese. Tuk v těchto mléčných produktech zajistí lepší vstřebání živin do organismu.

Při nemoci (průjem, zácpa, zánět, vysoký cholesterol, kardiovaskulární choroby) byste měli užívat denně 25 – 35 gramů lněných semínek. Tuto dávku si klidně rozdělte na 2 nebo 3 třikrát během dne. Konzumovat s mléčnými tučným produkty (jogurty, tvaroh, mléko, kaše).

Lněné semeno je složeno ze 42% tuků a 28% vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

Po uvedení blahodárných účinků lněného semene předpokládáme, že určitě něj každý dostane chuť. Abychom ho však správně užívali, uvádíme několik praktických rad.

 

PŘÍPRAVA A POUŽITÍ:

Protirakovinné látky lněného semene se nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semen, proto je třeba rozemlít (v kávovém nebo makovém mlýnku) a ihned konzumovat. Pozor – semena nemelte do zásoby! Účinek se dostavuje pouze v syrovém stavu – bez tepelné úpravy (pro jiné léčebné účely se semeno používá v celku a po zalití studenou nebo horkou vodou).

Lněné semeno (olej) se vždy musí jíst spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru (sýry, ořechy, cibule, pórek, česnek, pažitka). Nejlepší kombinace je lněné semeno a cottage cheese, tvaroh či jogurt. Proč? Tuky budou ve vodě rozpustné pouze tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí.