Kvasinková dieta

KVASINKOVÁ DIETA

Kandidóza je odborný název pro kvasinkovou infekci, která postihuje muže i ženy všech věkových kategorií a negativně ovlivňuje fungování řady orgánů. Jedná se o infekci vyvolanou houbami (plísněmi) rodu Candida albicans (ta je nejčastější, ale kvasinkové infekce mohou být vyvolány i jinými kandidami). Kandidóza se nejčastěji vyskytuje v dutině ústní, uších, na nehtech prstů nohou a rukou, v trávicím ústrojí a v pochvě (vaginální kandidóza). Kvasinkové infekce se mohou projevovat obrovským množstvím různorodých příznaků, od zápachu z úst (halitózy) až po záněty kloubů. Vzhledem k obrovské různorodosti projevů tohoto onemocnění jsou kvasinkové infekce často opomíjeny nebo lékaři pacienty léčí na něco úplně jiného, protože je na první pohled nenapadne souvislost mezi projevy onemocnění a kvasinkovou infekcí.

Mezi hlavní přírodní metody léčby kvasinkové infekce patří dieta proti kvasinkám, jejímž smyslem je zabránit nadměrnému množení kvasinek.
A stejně jako u každé jiné nové diety, i v případě kvasinkové diety platí, že je nejprve dobré organizmus vyčistit a zbavit ho tak přemnožených kvasinek. Vyčištění organizmu od kvasinek spočívá v “propláchnutí” zažívacího traktu. V zásadě můžete trávicí systém od kvasinek vyčistit dvěma způsoby: buď pouze s pomocí tekutin nebo prostřednictvím konzumace vhodných potravin, což je poněkud jemnější způsob. Případně můžete oba způsoby kombinovat.

Při kvasinkové (někdy uváděné jako protikvasinkové) dietě se nesmí konzumovat cukr, bílá mouka, bílá rýže, průmyslově zpracované potraviny a sladké ovoce. Dieta by se měla držet alespoň tři měsíce, abyste poznali účinky. První dny během diety budete mít velké chutě na sladké, protože kvasinky budou lačnit po cukru. Tyto chutě musíte překonat, následující týdny zmiznou.

Fitday zelenina

Potraviny vhodné při kvasinkové dietě:

 

čerstvá zelenina dle ročního období a saláty z ní (artyčoky, avokádo, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, všechny druhy zelí)

 

houby (shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony) 

ovoce (citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá) 

koření (bylinky, hořčice - velmi ostrá, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka,ocet, tymián, vanilka)

živočišné produkty (jogurt s živými kulturami, maso mimo vepřového,

mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina)

obilí (celozrnné výrobky, chléb, jáhly, pohanka)

nápoje (čaj lapacho, čaj maté, veškeré čaje mimo ovocných čajů, minerální vody, zeleninové šťávy)

oleje a tuky (za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje)

semena a ořechy 

sladidla (mléčný cukr)

 

Potraviny zcela nevhodné při kvasinkové dietě:

 

sladkosti (veškerý cukr, cukrovinky, koláče, med, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, atd.) 

ovoce (sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, konzervované ovoce, džemy)

zelenina (konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem)

živočišné produkty (marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr a mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami) 

obilí (bílá mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky)

nápoje (alkoholické nápoje s výjimkou velmi suchého vína, instantní a všechny slazené čaje a nápoje, šťávy)