RECEPT: DOMÁCÍ GRANOLA

DOMÁCÍ GRANOLA

 

INGREDIENCE:

100g ovesných vloček

50g plátků mandlí

50g nasekaných vlašských ořechů

20g jáhelných pukanců

20g lněného semínka

20g sezamových semínek

 

50g agávového sirupu

10g rostlinného oleje

 

100g rozinek

50g strouhaného kokosu

1 lžička skořice

shutterstock_401602507

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 150 stupňů (pokud použijeme horkovzduch, tak jen 130). 

Do větší mísy nasypeme ovesné vločky, mandle, vlašáky, pukance a semínka. Přelijeme sirupem s olejem a ručně stručně vše promícháme. Směs rovnoměrně rozprostřeme na pečicím papírem vyložený plech a na 15 minut šoupneme do trouby.

Mezitím si smícháme rozinky s kokosem a skořicí. Tyhle ingredience je lepší přidávat později, protože by se jinak mohly připálit a zhořknout. Plech tedy vyjmeme z trouby a vše znovu promícháme. Pečeme ještě dalších 10 minut dozlatova.

Granolu necháme vychladnout na plechu. Ze začátku se nám může zdát gumová, ale není třeba propadat panice – jakmile agávový sirup zchladne a ztuhne, vše začne náramně křupat. Směs přesypeme do uzavíratelné nádoby, kde by měla vydržet až jeden měsíc. Ale co si budeme nalhávat, stejně ji ztláskáme mnohem dřív.