Cuketa - Fantasticky univerzální

CUKETA - FANTASTICKY UNIVERZÁLNÍ

Patří k druhu tykve obecné, která je druhově velice rozmanitá - rozlišujeme cukety zelené, pruhované, žluté i bělavé. Cuketa původně pochází z mexika, kde se pěstuje již celá staletí; v posledním desetiletí se stala velice oblíbenou a rozšířenou i u nás. Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku.

Fitday%20cuketa

Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. to je ale jen zažitý stereotyp, protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se i jako řízek, griluje se a vaří se též cuketová polévka. Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky.

Květy z cukety jsou jedlé a v gastronomii velkou delikatesou. Větší samčí květy se plní a smaží, menší samičí se smaží po namočení v těstíčku. Ve francii je cuketa známá jako zásadní přísada do ratatouille. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat, mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké. Častá sklizeň menších plodů navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti).

Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu a minerálních látek, např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Cuketa obsahje jen minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin. Konzumace cuket prospívá hlavně lidem obézním, diabetikům, pacientům s chorobami jater a žlučníku, nemocným trpícím dnou a revmatismem. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Pomáhá při odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky.

 

Čerstvě vylisovanou cuketovou šťávou můžeme zklidnit kožní problémy jako například ekzémy, lupénku, kopřivku nebo i akné. Jednoduše naneseme na problematické místo a necháme zaschnout. Pak je vhodné ošetřit pokožku mandlovým olejem, který poskytne výživu a postará se o obnovu buněk. Plátky cukety můžeme také, podobně jako okurku, použít ke zmírnění otoků očí. přiložíme a relaxujeme.

CUKETA PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍ NA:

 

–  odkyselení organismu

 

–  detoxikuje a odvodňuje

 

–  zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení

 

–  má antibakteriální účinky

 

–  uklidňuje a působí proti stresu

 

–  posiluje svaly a srdce

 

–  vhodná při cukrovce, dně, revmatismu, problémech s ledvinami

 

–  zvyšuje imunitu organismu

 

–  pomáhá udržovat štíhlou linii