CO JSOU TO SUPERFOODS - SUPERPOTRAVINY?

“Výživově bohatá potravina, považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu”.         (Oxfordský slovník)

 

Jsou to v podstatě vyjímečné potraviny (nebo potravinové doplňky) obsahující velké množství zdraví prospěných látek.

Superpotraviny ovšem nejsou “novinkou dneška”, ale velice dobře je znaly a požívaly i starodávné civilizace (Asie, Jižní a Střední Amerika, Středomoří…).

A právě, kolikrát velice drsné podmínky pouští, hor nebo i pralesů nutily plodiny, pro jejich vlastní přežití, aby si živiny uchovávaly co nejvíce v sobě. Díky tomu z nich můžeme získávat abnormálně vysoké množství například antioxidantů, minerálů, vitamínů, esenciálních mastných kyselin, velké množství vlákniny, bílkovin. Mají silné antioxidační účinky, laicky řečeno - vážou na sebe ty “špatné, škodlivé látky v těle “ a odvádí je pryč.

Mohou se používat i jako prevence mnoha nemocí, alergií, pro lepšení trávení, či sexuální potenci…

Jednoduše řečeno - celkově mohou zlepšit fungování celého našeho těla.

 Goji recenze

Pokud chceme, pro naše tělo, co nejvýce využívat veškeré kvalitní látky obsažené v superpotravinách, měli bychom se snažit je konzumovat v přirozené, tedy v syrové formě. Každou další úpravou samozřejmě o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky přicházíme.

Ovšem je také fakt, kolikrát se nám podaří v našich podmínkách mnohé z těchto potravin, často velice exotických, sehnat? Například Açai bobule (ovoce, pocházející z  deštných Amazonských pralesů v Brazílii – nejsilnější antioxidant), Goji (plody kustovnice čínské pochází z Himalájí – mají výborné antioxidační účinky, podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a jsou největším zdrojem beta-karotenu), Noni (tropická rostlina pocházející z Havaje, Fidži a Indie – obsahuje 17 aminokyselin a pomáhá proti migrénám a depresím) a mnohé další…

Na druhou stranu množství superpotravin můžeme najít i všude kolem sebe, aniž o tom třeba i víme.. např. ořechy (kešu, mandle, vlašské ořechy…), semínka, luštěniny (čočka, fazole, soja) a některé ovoce (borůvky, maliny, ostružiny…) nebo třeba i brokolice, štáva

z celeru a dýně, včelí produkty (pyl, propolis, med) a další.