Chia a Goji: Zajímavé oživení veganské kuchyně

Veganská strava je v poslední době velkým hitem. Stále větší množství lidí odmítá produkty, jež nějakým způsobem souvisejí s živočichy jako takovými. Dodržování tohoto režimu není nijak výrazně složité. V současnosti již existuje obrovské množství rostlinných produktů, které obsahují ty správné látky, jež dokážou bez potíží alternovat stravu obsahující maso nebo jiné produkty typu vajec, medu a podobně. I veganská strava ovšem může sklouznout do stereotypu. My proto přinášíme zajímavé recepty vhodné i pro vegany, jejichž součástí jsou chia semínka a plody kustovnice čínské - goji.

Zázračná chia semínka

Odkud vlastně pocházejí chia semínka? Jedná se o nedílnou součást šalvěje hispánské. Tato zhruba jeden metr vysoká rostlina se nachází hlavně v horských pásmech Střední Ameriky. Vyznačuje se bílými až fialovými kvítky. Semínka jsou velká okolo 1 mm a už v minulosti byla velmi oblíbená u starověkých civilizací Aztéků a Mayů. V současnosti je šalvěj hispánská také velmi známou domácí rostlinkou. V čem je tak výjimečná? Semínka obsahují doslova gejzír lidskému organismu prospěšných látek. Především fungují jako vynikající zdroj antioxidantů. Jedná se hlavně isoflavonů, což jsou fytoestrogeny snižující cholesterol v krvi a zmírňují menopauzální syndrom. Chia semínka obsahují i spousty vlákniny, již tělo potřebuje. Dokážou pomoct i při efektivním hubnutí.  

  • Recept na ten nejlepší chia pundink


Pudink je jednoduchým a poměrně výživným pokrmem, který se bezesporu hodí především na snídani. Jak tedy na něj?

Budeme potřebovat:

  • 200 ml vody,
  • 75 g chia semínek,
  • 200 ml kvalitního kokosového mléka,
  • 1,5 lžíce javorového či agávového sirupu,
  • 1 lžíce Fit Day proteinu Natural.

Jak na výrobu chia pudinku?

Základem výroby toho správného chia pudinku je bezesporu dodržení správného poměru tekutiny a chia semínek. Optimální jsou cca dvě velké polévkové lžíce na 130 ml tekutiny. Počítáme i se sladidlem, v našem případě javorovým či jiným sirupem. Semínka se postupně zahřívají a gel, jenž vzniká, je schopen utáhnout i větší množství vody. Vaření je pak už do jisté míry o citu. Semínka se musí v tekutině postupně zahřívat a následně dochází k jejich spojení s ní. Počas celého vaření dokonale promícháváme celu směs, aby nevznikly hrudky. Počítejte s tím, že starší chia semínka nebudou chtít přijímat vlhkost. Jinak denní dávka chia semínek se uvádí okolo 15 na osobu.

79807040-7B53-4CD7-B296-9D956432422C

Kustovnice čínská = GOJI

Kustovnice čínská bývá označována také jako Goji a jedná se o exotické ovoce, které má svůj původ v Asii. Z hlediska tvaru jde o malé svraštělé šipky mající nahořklou chuť. Ta je unikátní a ne každému bude vyhovovat. Konzumovat lze kustovnici v různých podobách. Není problém chroupat jednotlivé plody třeba u televize. Často se používá také jako součást salátů anebo hlavní ingredience pro vaření čaje. Goji obsahuje spousty vlákniny, více vitamínu C než třeba takový pomeranč. Zapomenout nelze ani na vitamíny B1, B2, E či minerální látky. Pokud neznáte žádný recept z goji, můžete vyzkoušet třeba naše speciální smoothie.

Smoothie s GOJI

V poslední době je smoothie hodně populární. Optimální je jako ranní svačinka anebo i rychlá jednoduchá večeře. Mnohdy se řadí mezi vynikající vegan recepty, které nelze nevyzkoušet. Co tedy budeme potřebovat a jaký je postup výroby tohoto smoothie?

Budeme potřebovat

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce goji,
  • 2 střední jablka,
  • 1 kiwi,
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce čerstvé máty,
  • 1,5 polévkové lžíce citronu,
  • 1 lžíci medu nebo javorového sirupu,
  • 150 ml mandlového mléka,
  • 1 lžíce Fit Day proteinu Natural.

Jak na výrobu smoothie z GOJI?

Postup přípravy smoothie z kustovnice čínské není nijak složitý. Při shánění jejich plodů si dejte pozor pouze na to, aby nebyly příliš staré. Všechny zmiňované ingredience mimo snítek máty se vloží do mixéru, který se následně zapne. Pokud máte rádi mátu, můžete pár lístků vložit. Vznikne hmota poněkud hustější konzistence. Nalijeme ji sklenic, které poté ozdobíme lístky máty. 

IMG_8444