Brokolice - Zelená pokladnice zdraví

BROKOLICE - ZELENÁ POKLADNICE ZDRAVÍ

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Jde o jednoletou i dvouletou rostlinu. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená.

Fitday%20brokolice

V posledních letech se objevují odrůdy s rozmanitou barvou od zelené přes fialovou až po žlutou.Brokolice má 3,5x více vitamínu C než citrusy, obsahuje hodně karotenu, vitamínu E a řadu vitamínů B. Brokolice je velice zajímavá svým vysokým obsahem vitamínu K. Ve 100 g brokolice je ho 360 mikrogramů. Vitamín K je rozpustný v tucích, slouží k syntéze bílkovin zabraňujících krvácení. Z minerálních látek je zde zastoupen nejvíce draslík, vápník a fosfor. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Brokolici můžeme využívat nejen jako léčebný prostředek na mnoho nemocí, ale i jako prevenci například proti chřipce a nachlazení. Jelikož v sobě obsahuje až 90 % vody a téměř žádný tuk, je velmi vhodná zejména při redukčních dietách a udržování váhy. Brokolice zlepšuje trávení, posiluje cévy, a tím zlepšuje krevní oběh. Díky velkému množství vitamínů posiluje imunitu, zrychluje metabolismus a chrání před infekčními onemocněními. Je také výborná při odbourávání stresu a budete díky ní i lépe spát. Ženy využijí její schopnost zmírňovat bolesti při menstruaci a často se využívá i jako prevence před mrtvicí.

Brokolice je skvělá pro hubnutí, glukorafan, bohatě obsažený v brokolici omezuje pocit hladu i chuť k jídlu, což ocení všichni, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy i ti, kteří si chtějí udržet svoji štíhlou postavu. Glukorafan chrání nejen před obezitou, ale i před nemocemi, které vznikají z obezity, tj, nemoci srdce a cév, diabetes druhého typu.

Fit-day%20brokolice

Brokolice urychluje metabolismus, podporuje metabolismus sacharidů i tuků, po konzumaci jídla z brokolice se v těle startuje látková výměna ve všech buňkách. Brokolice obsahuje vysoký podíl vlákniny, který urychluje střevní peristaltiku a tím i látkovou výměnu, zpomaluje vstřebávání tuků i sacharidů. Mezi další výhody brokolice patří zanedbatelné množství kalorií, ve 100 g brokolice je pouze 138 kJ.

Ze semen brokolice je získáván velice kvalitní olej, který je používán při výživě a ošetření vlasové pokožky. Olej obsahuje složky, které dodávají vlasům lesk a plně nahradí přípravky na bázi silikonu.

TIP: Pokud se bojíte, že vám brokolice způsobí nepříjemné nadýmání, přidejte k ní během vaření trochu kmínu.