Stévie! V čem je toto sladidlo tak výjimečné?

Znáte stévii? V čem je toto přírodní sladidlo výjimečné?

Zdravá strava jednoznačně velí k omezení jednoduchých rafinovaných cukrů. Hledání alternativ nemusí být nijak výrazně náročné. K dispozici je přírodních sladidel totiž celá řada. Vévodí jim především stévie. Pokud ji neznáte, pak jste na správné adrese, v následujících řádcích se na ni totiž soustředíme mnohem podrobněji. Představíme si ji, poukážeme také na některé její kladné i záporné stránky a v neposlední řadě přidáme i zajímavý zdravý recept.

Stévie!

Pokud jste se již setkali s názvy, jako jsou sladká tráva, stévie cukrová či medové lístky, vězte, že se hovoří o té samé tropické rostlině milující světlo. Pochází z čeledi hvězdicovitých a tradičně se v přírodě vyskytuje v oblastech Jižní a Latinské Ameriky. Ceněna je zejména díky maximální sladkosti a také léčivým účinkům. Jinak je zapotřebí uvést, že sehnat lze spousty různých kultivarů této rostliny, vždyť rod označovaný jako Stevia obsahuje přes 150 různých druhů rostlin a menších dřevin. Co se týká jejího vzhledu, tradičně se dorůstá výšky pohybující se mezi 50 a 100 cm. Vyznačuje se sytě zelenými kopinatými lístky a jemnými bílými kvítky. Původně se jednalo o jednoletou rostlinu, nicméně šlechtěním se dosáhlo její větší výdrže.      

Bohatá historie stévie

Stévie není žádnou novinkou a výstřelkem aktuální módy. Vždyť se využívala již v dobách dávno minulých. Pravděpodobně ji měli k dispozici a znali její účinky již Aztékové, Inkové, Mayové a jiné starobylé civilizace. Tradičně se stévií sladilo maté anebo se využívala jako ústní voda pro vydesinfikování ústní dutiny. Vědci dokázali izolovat základní složky stévie až ve 30. letech 20. století. Zjistili, že jak steviosid, tak i rebaudiosid  dokážou nabídnout mnohem silnější účinky slazení než standardní sacharóza. Rozdíl byl až 300 násobný.   

V čem je stévie inovativní?

Hlavní předností stévie je bezesporu fakt, že neobsahuje skoro žádné kalorie. Tím pádem se bez problémů hodí na fitness recepty a do jídelníčků diabetiků. Můžete se vsadit, že nezpůsobí ani tvorbu zubního kazu. Pod označením E 960 ji najdeme i jako součást různých potravin. Evropská unie ji schválila jako přidanou látku do nejrůznějších potravin. Jestliže si budete chtít zakoupit pouze čistou stévii, půjde o potravinový doplněk.    

fitday%20srdce

Zdravotní aspekty využívání stévie

Ještě v minulém století byla stévie považována za neprozkoumanou rostlinu, jež spíše zdraví škodila, než že by mu prospívala. Poměrně přelomovou studií se stala ta, kterou nechala zpracovat WHO. Steviosid v ní vyšel jako látka schopná pomoct některým lidem s hypertenzí a také cukrovkou druhého typu. Právě diabetes tímto způsobem léčili třeba v Japonsku po dlouhá léta. Dnes se sušená stévie využívá běžně jako sladidlo. Obsah důležitých látek je prakticky jenom v listech. Sladící látku představuje steviosid. Dává se běžně do zubních past, sladkostí anebo do žvýkaček. My nabízíme dva zajímavé recepty se stévií.

Tvarohový nákyp slazený stévií

Stévie se jako přírodní sladidlo dokáže prosadit třeba i do mnohých tradičních pokrmů. Typickým příkladem budiž tvarohový nákyp se stévií.  

Potřebné ingredience:

  • 25 dkg nastrouhaných jablek,
  • 25 dkg nízkotučného tvarohu,
  • 1 menší citron,
  • 4 vejce,
  • 8 dkg sladidla se stévií,
  • 5 dkg mletých vlašských ořechů,
  • 6 dkg jemné krupice,
  • Fit-day protein natural,
  • trocha másla na vymazání pekáče.

Jak na to?

Nejprve důkladně oloupeme a ostrouháme jablka nahrubo. Poté směs spojíme s citronovou šťávou, tvarohem i žloutky. Vše smícháme s bílkovým sněhem a s dalšími ingrediencemi a nalijeme do plechu vymazaného máslem, případně vystlaného pečicím papírem. Pečeme v troubě na cca 180 stupňů. Jestli je hotovo, vyzkoušíme klasicky špejlí. Pokud se na ni těsto nelepí, máte dopečeno. Podáváme s ovocem a případně trochou šlehačky.  

Jednoduchá proteinová kaše s čokoládou

Zdravá snídaně nebyla nikdy jednodušší. Ovesná kaše je skvělá a rychle připravená. Pojďme na ni.

fitday%20%C4%8Doko%20protein

Potřebné ingredience:

Jak na to?

Ovesné vločky uvaříme v mléce a osladíme stévií. Přidáme 30 g Fit-day proteinu s čokoládovou příchutí.